Του Πάνου Μαρκίδη: Δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές

Από την ομιλία του υποψηφίου δημάρχου της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χαλκηδόνος Πάνου Μαρκίδη στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Κουφάλια με θέμα τις εκλογές

“Παρευρίσκομαι στην σημερινή συγκέντρωση του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές γιατί είμαστε διαμετρικά αντίθετοι στην τακτική των υπολοίπων δημοτικών  συνδυασμών, που για να στηρίξουν την υποτιθέμενη ανεξαρτησία τους από κόμματα και πολιτικές δηλώνουν άσχετοι και με περιφερειακές εκλογές και με ευρωεκλογές.

Με πείσμα θα επιμένουμε ότι όλες οι εκλογές έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους.

Αν προσέξετε τις ομιλίες των άλλων υποψηφίων δημάρχων θα παρατηρήσετε ότι όλοι στηρίζουν την ανάπτυξη του δήμου που υπόσχονται στην απορρόφηση των κονδυλίων των διαφόρων προγραμμάτων της Ε.Ε. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι η στασιμότητα και η οικονομική δυσπραγία  του Δήμου μας, οφείλεται εν πολλοίς στην ανικανότητα του  προηγούμενου δημάρχου να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια.

Παρ΄ όλο που εκείνος λέει τα αντίθετα, ότι δηλ. και την ανάπτυξη έφερε, και πρώτος στην απορρόφηση των κονδυλίων ήτανε, εμείς λέμε ότι διαφωνούν για να κρύψουν από τους δημότες την συμφωνία τους στην ουσία, που είναι η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής   της Ε.Ε.. Μια πολιτική που αποφασίζεται από το διευθυντήριό της, βλέπε Γερμανία, κατ΄ επιταγήν του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, εννοείται μέσα σ΄ αυτό και του ελληνικού. Οι αποφάσεις αυτές κωδικοποιούνται και νομοθετούνται από την ελληνική κυβέρνηση ανεξαρτήτως ποιανού κόμματος  είναι αυτή και ο,τι αφορά περιφέρειες και δήμους υλοποιούνται από περιφερειάρχες και δημάρχους.

Να γιατί  μεγάλωσαν τις περιφέρειες και τους δήμους, με τον Καλλικράτη, τον Καποδίστρια και τελευταία με τον Κλεισθένη, αφαίρεσαν κάθε δυναμική που είχε η τοπική κοινωνία, αφού και από τα τοπικά συμβούλια ακόμη, στέρησαν πρακτικά κάθε αρμοδιότητα. Και όμως, για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δήμοι, το μόνο που βρίσκουν να πουν οι υπόλοιποι είναι ότι φταίει η απλή αναλογική γιατί δεν θα μπορούν εξ αιτίας της να κυβερνηθούν οι δήμοι.

Εμείς κατηγορούμε τους υπόλοιπους υποψηφίους όχι για  έλλειψη ικανότητας  αφού και τις όποιες ικανότητες έχουν τις διαθέτουν για να περάσει αυτή η πολιτική αδιαμαρτύρητα στους δημότες τους.

Μια πολιτική που  έχει αναφορά στα αναπτυξιακά οράματα του κεφαλαίου ενώ στην πράξη τσακίζει τις λαϊκές ανάγκες.

Ολοι μαζί πέρασαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, κατά γράμμα, στα όργανα της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης τις κατευθύνσεις για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τη λογική κόστους οφέλους, τις κατευθύνσεις για ευέλικτες εργασιακές σχέσεις με τα τρίμηνα και τα οκτάμηνα, τους πετσοκομμένους μισθούς, την ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες που προσφέρουν και φορτώνουν συνεχώς με νεα βάρη τα λαϊκά νοικοκυριά αδιαφορώντας για το περιορισμένο έως ανύπαρκτο εισόδημά τους. Γι αυτό ακριβώς το λόγο υιοθέτησαν και το μέτρο του ηλεκτρονικού  πλειστηριασμού για οφειλές στους Δήμους πάνω από 500 ευρώ.

Παρ΄ όλο που αδιαμαρτύρητα δέχονται το πάγωμα των μόνιμων προσλήψεων, διαμαρτύρονται μέσα στα δημοτικά συμβούλια για έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ενώ στον προεκλογικό τους αγώνα εκμεταλλεύονται τα τρίμηνα και τα οκτάμηνα τάζοντας τις θέσεις τους στους πιθανούς ψηφοφόρους τους.

Ακόμη εφάρμοσαν και είναι διατεθειμένοι να εφαρμόσουν και στο μέλλον την δέσμευση των ταμειακών αποθεμάτων των δήμων ως εγγύηση στους δανειστές για το δημόσιο χρέος. Περιέκοψαν επίσης βασικά έργα και παρεμβάσεις προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Και η ερώτηση που πρέπει να απαντήσουν όλοι είναι οι εξής:

Αξίζει τον κόπο να κάνουμε   σαν χώρα όλες αυτές τις θυσίες για τα ψίχουλα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όταν ακόμη και αυτά τα λιγοστά χρήματα που διαθέτουν καταλήγουν στις τσέπες ημετέρων και σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα;

Και για να μην παρεξηγηθούμε. Εμείς δεν θα αδιαφορήσουμε για  αυτά τα χρήματα. Απεναντίας, δημιουργώντας ένα επιτελείο από εξειδικευμένους επιστήμονες συνεργάτες θα επιδιώξουμε να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ.

Γιατί εμείς αντίθετα με τους άλλους, πιστεύουμε πως δεν είναι χαρισμένα λεφτά. Είναι λεφτά του ελληνικού λαού, ένα μέρος από την συμβολή μας στα ευρωπαϊκά ταμεία, και ένα ελάχιστο μέρος από τις καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία μας που προκάλεσε η ένταξή μας στην Ε.Ε..

Επι πλέον δίνουμε υπόσχεση ότι όλα τα χρήματα που θα διαχειριστούμε θα επενδυθούν σε έργα και όχι σε τρωκτικά που φωλιάζουν μέσα σε δημαρχεία και περιφέρειες.

Όταν για να προσληφθεί ένας τριμηνίτης δημοτικός υπάλληλος, μια συμβασιούχα νοσοκόμα, ένας  δάσκαλος στο σχολείο πρέπει πρώτα να εγκρίνει η Ε.Ε.,

Όταν  η περιουσία του Δήμου όπως και  όλης της Ελλάδας πέρασε σε μια νύχτα στο ΤΑΙΠΕΔ και τώρα προσπαθούν να βγάλουν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα μουσεία έξω από αυτό,

Όταν δημοτικοί οργανισμοί ύδρευσης και αποχέτευσης γίνονται ανεξάρτητοι με νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας τέτοιο ώστε να είναι έτοιμοι για ιδιωτικοποίηση,

θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι δεν έχουν σχέση οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές με τις ευρωεκλογές;

Να γιατί οι πέντε δήμαρχοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που εκλέχτηκαν στις προηγούμενες εκλογές, όπως και ο σύμβουλός μας ο Σαββας Μωυσίδης στο δήμο μας πάλεψαν μεταξύ των άλλων και για να δυναμώσει η αμφισβήτηση της λογικής ότι η παραμονή μας στην  Ευρωπαϊκή Ενωση και στην ευρωζώνη είναι μονόδρομος.

Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και μετά  τις εκλογές με ενισχυμένη τη Λ.Σ., με ενισχυμένο το ΚΚΕ παντού, σε ευρωβουλή και βουλή.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *