4 αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους θα μας βοηθήσει ο ψυχολόγος

4 αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους θα μας βοηθήσει ο ψυχολόγος

   Αν και η ψυχοθεραπεία δεν αποτελεί πλέον ταμπού, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πώς και γιατί μπορεί να τους βοηθήσει κάποιος ψυχολόγος. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα κάποιοι διαδεδομένοι μύθοι που καθησυχάζουν όσους δεν έχουν ψάξει το θέμα λίγο καλύτερα. Οι μεγάλες αλήθειες είναι, όμως, ότι οι φίλοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά του ψυχοθεραπευτή, γιατί πολύ απλά δεν είναι ούτε αντικειμενικοί απέναντί μας ούτε κατάλληλα εκπαιδευμένοι για αυτό. Και σίγουρα, το να ξεκινήσει κανείς ψυχοθεραπεία, όχι μόνο δεν είναι αδυναμία αλλά αντίθετα φανερώνει πολύ μεγάλη ψυχική δύναμη και θέληση. Διότι η ψυχοθεραπεία είναι ένα δώρο που μπορεί κανείς να κάνει στον εαυτό του και θα τον βοηθήσει με συγκεκριμένους και απτούς τρόπους που θα αλλάξουν τη ζωή του προς το καλύτερο.

Η ψυχοθεραπεία είναι το πιο σημαντικό βήμα προς την αυτογνωσία

Είτε ακολουθήσουμε την ψυχαναλυτική είτε τη γνωσιακή συμπεριφορική θεωρία, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Οι συνειδητές σκέψεις μας αποτελούν μέρος μόνο του ψυχισμού και της συμπεριφοράς μας. Στην πραγματικότητα, ένα πολύ μεγάλο μέρος του εαυτού μας βρίσκεται στο ασυνείδητο. Πρώιμα παιδικά βιώματα, σχήματα σκέψης και αντίδρασης και συσσωρευμένες εμπειρίες έχουν διαμορφώσει το χαρακτήρα μας και μόνο με τη βοήθεια του ψυχολόγου μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτό το κουβάρι, να το ξεμπλέξουμε και έτσι να καταλάβουμε τις βαθύτερες ανάγκες μας και τα όριά μας.

Η ψυχοθεραπεία μας βοηθάει να ξεπεράσουμε συγκεκριμένα προβλήματα

Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι απευθύνονται σε κάποιον ψυχολόγο, για να λύσουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως αγχώδη διαταραχή, κρίση πανικού ή προβλήματα επικοινωνίας με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Το εκπληκτικό, όμως, είναι ότι στην πορεία επίλυσης αυτού του προβλήματος διαπιστώνουμε ότι η θεραπευτική προσέγγιση μας βοηθάει να επιλύσουμε και διάφορα άλλα συμπλέγματα και ελαττώματα στο χαρακτήρα μας, αφού πηγαίνει σε βάθος στον ψυχισμό μας, μας βοηθάει να τον κατανοήσουμε καλύτερα και τελικά να τον βελτιώσουμε.

Η ψυχοθεραπεία ισορροπεί τις σχέσεις μας με τους άλλους

Η μεγαλύτερη πηγή ευτυχίας αλλά και δυστυχίας στον άνθρωπο είναι οι σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, είτε αυτοί είναι η οικογένεια, οι φίλοι ή ο ερωτικός σύντροφος. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν δεν ξέρουμε καλά τον εαυτό μας, τι ζητάμε, τι είναι αυτό που μας ευχαριστεί και τι αυτό που μας κάνει δυστυχείς. Ο ψυχολόγος μας βοηθάει να δούμε βαθιά μέσα μας, να αντιληφθούμε τη θέση που έχουμε μέσα στο σύστημα που λέγεται οικογένεια, ζευγάρι, φιλικές και κοινωνικές συναναστροφές, να αναγνωρίσουμε τι ζητάμε από τους άλλους και τι τελικά μπορούμε να αναμένουμε. Μόνο έτσι μπορούμε να βρούμε τη γαλήνη και την ηρεμία που θα έχει ως αποτέλεσμα ισότιμες και ώριμες σχέσεις.

Η ψυχοθεραπεία μας κατευθύνει προς τους στόχους μας

Γνωρίζοντας καλά τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες μας, τα πάθη, τις επιθυμίες και τα όριά μας, μπορούμε να καθορίσουμε εφικτούς στόχους που αξίζει να κυνηγήσουμε, για να γίνουμε ευτυχισμένοι. Σε συνεργασία με τον ψυχοθεραπευτή θα αποτινάξουμε βάρη του παρελθόντος, ενοχές και ανταπόκριση στις προσδοκίες άλλων και με προσήλωση θα βρούμε το δικό μας μονοπάτι ευτυχίας, το οποίο μπορούμε να πετύχουμε με επιμονή και υπομονή.

Άρθρο από τον Ψυχολόγο στην Αθήνα Μιχάλη Πατεράκη https://www.psychotherapy.net.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *