Διαβάζοντας το πρώτο μέρος του βιβλίου ‘’Πέρα από την όχθη’’ ένοιωθα να ταξιδεύω στα πολύ μακρινά χρόνια που ζούσε τότε ο κόσμος, στον τόπο όπου σήμερα βρίσκονται τα Κουφάλια.
Φαίνεται ολοκάθαρα η επιμονή αλλά και η σχολαστική έρευνα που έκανε ο συγγραφέας προκειμένου να αναδείξει τις αρχαιότητες του τόπου που από μόνα τους αποτελούν μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του.
Με αναφορά στους περιηγητές(σελίδα 29) για το ενδιαφέρον τους στις αρχαιότητες του τόπου, δείχνει πράγματι την πρόθεση που έχει, να φανερώσει σε μας πόση σημασία είχαν από τότε τα μνημεία του τόπου, που έμειναν στην λήθη των νεότερων γενιών.
Η αφήγηση του με αναφορά στους περιηγητές ….’’Η πρώτη μέριμνα των περιηγητών να δούνε τα ερείπια στην σημερινή τοποθεσία Τούμπα ταβάς…που ήταν τα απομεινάρια της πόλης Ιχναί,’’ με συγκλόνισε. Προχωρώντας στις επόμενες σελίδες διαπίστωσα πόσο προσπαθούσε να τονίσει και συνάμα να δώσει στον αναγνώστη κυρίως σ’ αυτόν που πατά σήμερα τα χώματα της αγροτικής περιοχής των Κουφαλίων, ότι σ’ αυτά ζούσαν συνεχώς πριν από 5 χιλιάδες χρόνια κάτοικοι.
Εκείνο που μου έκανε την μεγαλύτερη έκπληξη, ήταν η επιμονή του να βρει ναι και καλά την ετυμολογία και την προέλευση του ονόματος Κουφάλια. Πιστεύω πως το κατάφερε, με δεδομένο φυσικά των στοιχείων που παρουσιάζει, ιδίως με τους αξιόπιστους Αυστριακούς χάρτες του 18ου και 19ου αιώνα και τους χάρτες που δείχνουν την καταγωγή των πρώτων κατοίκων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.
Τα επόμενα 14 κεφάλαια του πρώτου μέρους του βιβλίου, είναι εξ ίσου αξιόλογα όπου γίνεται αναφορά στα πρώιμα και ύστερα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την περίοδο μετά την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων το 1924 στον τόπο.
Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στα 68 επαγγέλματα που ασκούνταν στα Κουφάλια καθώς επίσης και στις ασχολίες του πληθυσμού. Κι εδώ ο συγγραφέας δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί μέσα απ’ αυτά αναδύεται ένα άγνωστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου.
ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ