Της Μαρίζας Τσαμίδα:”Σύγχρονη Εύα”-Αφιερωμένο στη γιορτή της μητέρας

Σύγχρονη Εύα

Της Μαρίζας Τσαμίδα
Θυμάμαι μικρή (υπήρξα κάποτε παιδί) στο μάθημα των θρησκευτικών όταν μας μιλούσε ο δάσκαλος για το προπατορικό αμάρτημα και τον εκδιωγμό από τον παράδεισο, εγώ αναθεμάτιζα την Εύα. Σκεφτόμουν τι ωραία περνούσαν στην Εδέμ τριγυρνώντας άσκοπα όλη μέρα, τρώγοντας και παίζοντας (αυτές ήταν οι ανησυχίες μου τότε) ενώ εγώ έπρεπε να πηγαίνω καθημερινά σχολείο, να διαβάζω τα απογεύματα και να κάνω τις αγγαρείες που μου ανέθετε η μητέρα μου αντί να παίζω ατέρμονα και ανενόχλητα φυσικά.
Πολύ αργότερα κατάλαβα ότι ήμουν τυχερή που οι έγνοιες μου ήταν αυτές (τότε το¨ φάε παιδί μου άλλα παιδιά δεν έχουν να φάνε¨ ήταν νούμερο ένα εκνευριστική απειλή). Δεν κρύβω ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που σκέφτηκα αν ήμουν στη θέση της Εύας δεν θα το έτρωγα ποτέ το ρημάδι το φρούτο. Μα αφού το είπε ξεκάθαρα…Φάτε ό,τι αγαπάτε εκτός από τον καρπό αυτού του δέντρου! ( Τόση αισιοδοξία ανακατεμένη με ματαιοδοξία). Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσω πως αν γεννιόμουν στην Ινδία για παράδειγμα πολύ πιθανόν να αναθεμάτιζα τον πρίγκιπα Σιντάρτα (Βούδα) που εγκατέλειψε τα πλούτη και το βασίλειο του για να γνωρίσει έτσι τον φωτισμένο δρόμο( ό,τι είχε σχέση με πριγκιπάτα εκείνο το διάστημα σίγουρα δεν θα τα άφηνα).
Και όλα αυτά γιατί παρακαλώ; Για να ταλαιπωρούμαστε εμείς εδώ κάτω συλλογιζόμουν…Βλακεία. Και κάπως έτσι μεγάλωσα και οι τότε προβληματισμοί μου κλείστηκαν σε ένα βαθύ ντουλάπι του μυαλού για να πάρουν τα ινία άλλες σκέψεις πιο…επίκαιρες. Και ήρθε ο έρωτας, και έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν ( δεν μιλάω για τον γάμο αλλά για την πράξη αυτή καθαυτή λίγο πιο ποιητικά επέτρεψέ μου).
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=-YdkQzFF4Po[/embedyt]

Και είπα γουάου…παράδεισος. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο μάλλον είναι. Σιγά μη το έκαναν οι πρωτόπλαστοι, ειδικά υπό το βλέμμα του δημιουργού τους. Άσε που το πιο πιθανό να μην είχαν τέτοιες ορμές ή ανάγκες(όπως θέλεις πές το). Το σίγουρο πάντως ήταν ότι έχαναν και κάπως έτσι άρχισα να λυπάμαι-κατανοώ την Εύα. Αργότερα εισχώρησε και ο ευλογημένος καρπός της κοιλίας (σήμερα το΄χω πολύ με τα θρησκευτικά) και άρχισα να φουσκώνω σαν μπαλόνι (και να μη νιώθω πολύ άνετα ομολογώ). Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι αυτές που βλέπεις στην τηλεόραση να χαϊδεύουν την κοιλιά τους και να λένε πως το μητρικό ένστικτο είναι ξύπνιο και ετοιμοπόλεμο παραμύθι είναι μη τσιμπάς.

Το μητρικό ένστικτο ειδικά στο πρώτο παιδί χτίζεται μέρα τη μέρα. Ζυμώνεσαι και μαθαίνεις μαζί του. Για αυτό και μητέρες είναι και αυτές που δεν γεννάνε απαραίτητα. Τώρα θυμήθηκα το πρώτο βράδυ που γέννησα και ξάπλωνα στο κρεβάτι αναρωτήθηκα τί κάνει άραγε το μωρό ( τον είχαν στον θάλαμο με τα νεογνά). Μια ερώτηση που την κάνεις ακόμη και στην ενηλικίωσή τους από τότε και πέρα. Μητέρα…το τρίτο και ανώτερο στάδιο κατ εμέ της ολοκλήρωσης. Το στάδιο που γίνεσαι πλέον δημιουργός και υπεύθυνος για ένα τόσο δα πλασματάκι.

Το κοιτάς και απορείς. Ευλογημένη που κατάφερες κάτι μοναδικό. Το ανώτερο καλλιτέχνημα σου. Μέσο της μητρότητας συγχωρείς τα λάθη των γονιών σου γιατί αντιλαμβάνεσαι πλέον το κίνητρό τους και ενδόμυχα θέλεις να συγχωρεθούν και τα δικά σου που αναμφίβολα θα κάνεις. Οι ψυχολόγοι λένε ότι η χειρότερη μητέρα είναι καλύτερη από την απουσία της.(σε αυτό δεν πολυσυμφωνώ αλλά φαντάζομαι κάτι θα ξέρουν παραπάνω) Μητέρα…αν υπάρχει Θεός τότε ο εκδιωγμός από την Εδέμ ίσως ήταν προμελετημένος ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε συν δημιουργοί και εμείς. Ας είναι καλά λοιπόν η Εύα που χάρη σε αυτήν αγαπάμε, μισούμε κάνουμε έρωτα και γερνάμε. Που η ανθρώπινη υπόστασή μας έχει τεράστια δυναμική και σίγουρα δεν είναι παθητική. Δεν θα εκθειάσω παραπάνω τα οφέλη της μητέρας. Είναι πολλά και όλοι τα ξέρουν. Εννοείται πως και ο πατέρας σήμερα δεν είναι απλή συμμετοχή όπως κάποτε αλλά το σημερινό άρθρο αναφέρεται στην γιορτή της οπότε σχωρέστε με.

Υ.Γ Όσοι πάρετε λουλούδια τις μητέρες σας ανήμερα της γιορτής προτιμήστε γλαστράκια ή κάτι που να φυτεύεται τουλάχιστον. Οι υπόλοιποι και ένα απλό τηλέφωνο ή μια αγκαλιά την ίδια ίσως και πιο καλή δουλειά θα κάνει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *