Σε ένα πρώτο ανάγνωσμα, μπορεί κανείς να διαβάσει αρκετά μηνύματα που «έκρυβαν» αυτές οι εκλογές. Και φυσικά, όλα αυτά τα μηνύματα δεν έχουμε παρά είναι απόρροια των κοινωνικό-πολιτικών εξελίξεων στην χώρα μας.
Του Βασίλη Ταρταμπούκα *
Πλέον έχουμε την 1η αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά από μια 10ετία. Κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την εικόνα της χώρας μας, στο εξωτερικό αλλά και στους εταίρους. Η κυβερνητική πλειοψηφία των 158 βουλευτών δίνει στον Κυριακό Μητσοτάκη την εικόνα ότι εξέλαβε μια πανίσχυρη λαϊκή εντολή, κάτι το οποίο είναι ένα σημαντικό όπλο στην φαρέτρα μας για μια εκ νέου διαπραγμάτευση με ευνοϊκότερους όρους.
Η συρρίκνωση της Χρυσής Αυγής, αποτελεί ένα εξίσου καλό νέο, το οποίο πέρασε στα ψιλά, αλλά είναι σημαντικό καθώς δεν δύναται να λέμε ότι στην χώρα που έζησε τον Ναζισμό, ότι ένα νεοναζιστικό κόμμα έφτασε να εκφράζει το 10% του εκλογικού σώματος. Κατά την άποψη μου ήταν άνθρωποι προερχόμενοι από τον χώρο της δεξιάς, οι οποίοι ως αντίδραση & τιμωρία προς τα μεγάλα κόμματα στήριξαν τη Χ.Α.. Παρόλα αυτά είδαμε ένα μέρος αυτής της εκλογικής δύναμης να μετατοπίζεται στην Ελληνική Λύση.
Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί ίσως την τελευταία καλή ευκαιρία της Ελλάδας για να ανακάμψει. Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής είναι υπέρ του δέοντος θετικά. Ένα υπουργικό συμβούλιο καταρτισμένο αναλόγως στους τομείς ευθύνης, με διακρίσεις στον χώρο εργασίας του, με βιογραφικά και σπουδές εφάμιλλες των μεγαλύτερων Πανεπιστημιακών και πολλά άλλα. Έχοντας ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις από την πρώτη κιόλας μέρα, διότι έτσι πρέπει. Καμία μέρα χαμένη, καμία ευκαιρία χαμένη.
Δεν θέλω ούτε να κουράσω, ούτε να εξαίρω το κατά τα φαινόμενο αρκετό έργο της κυβέρνησης που θα πραγματοποιήσει. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να μεριάσουν τον πολιτικό ρεβανσισμό που διακατείχε τον προκάτοχο του. Πρέπει με χαμηλά το κεφάλι να δουλέψουν και να παρουσιάσουν έργο για όλους εμάς.
Την Κυριακή 7 Ιουλίου, δεν υπήρξαν νικητές και χαμένοι των εκλογών. Νικητής ήταν ο Ελληνικός λαός. Ήταν ο ελεύθερος επαγγελματίας που «κυνηγήθηκε» με την φοροληστρική πολιτική της απερχόμενης κυβέρνησης και πλέον έχει κάθε λόγο να ελπίζει σε καλύτερες μέρες. Ήταν ο αγρότης , που είδε τον τρόπο φορολόγησης του να αλλάζει συνέχεια, χωρίς να ξέρει πώς να πορευτεί στο αντικείμενο εργασίας του.
Ας μου επιτραπεί να κάνω μια εκτίμηση, ότι η πολιτική των επιδομάτων θα ανήκει στο παρελθόν. Και αναφέρομαι σε επιδόματα τα οποία δίνονταν με σκοπό να είμαστε υπόχρεοι στο μπαμπά-κράτος. Όχι, τέτοια επιδόματα δεν τα θέλουμε. Χρειαζόμαστε την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες θα δώσουν θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε να δοθούν κίνητρα στον ελεύθερο επαγγελματία να επεκταθεί, να ανασάνει και έτσι ίσως να ανοίξουν κάποιες θέσεις εργασίας. Πρέπει να βάλουμε ένα φρένο στον κρατισμό. Αυτός μας κράτησε πίσω τα χρόνια της κρίσης. Η λύση στον «γόρδιο» δεσμό» ίσως να είναι στον φιλελευθερισμό, μια φιλοσοφία που σέβεται τις ιδέες της ατομικής ελευθερίας αλλά και της ατομικής ιδιοκτησίας.
O Ταρταμπούκας Βασίλειος είναι Γεωπόνος-Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Δήμου Χαλκηδόνος-τ. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Θεσσαλονίκης