Ανδρέου Κωνσταντίνος:Χειρουργός Οφθαλμίατρος

 

Η οφθαλμολογία αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιατρικές ειδικότητες . Αναφέρεται σε όλη την παθολογία του οφθαλμού, του οφθαλμικού ρόγχου, των βλέφαρων και της δακρυικής συσκευής .

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της οφθαλμολογίας παρόλα αυτά έγκειται στο γεγονός πως το εσωτερικό του οφθαλμού ( ο βυθός ) αποτελεί εάν
«ανοιχτό παράθυρο» στον ανθρώπινο οργανισμό, διότι μέσω της βυθοσκόπησης ανιχνεύονται αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς που συνδέονται με σοβαρές παθήσεις του ανθρωπίνου σώματος, οι οποίες μπορούν να διαγνωσθούν .

Οι βασικότερες οφθαλμολογικές παθήσεις είναι οι ακόλουθες

Καταρράκτης
Είναι μια συνηθισμένη πάθηση που αναπτύσσεται συνήθως σε ηλικία άνω των 55 ετών και αποτελεί την κυριότερη αιτία μείωσης της όρασης. Συγκεκριμένα, προκαλείται από θόλωση του φυσικού φακού του ματιού , οδηγώντας σε δυσχέρεια της όρασης τόσο στο έντονο φως της ημέρας όσο και με τεχνητό φωτισμό ,Κακή αντίληψη των χρωμάτων., φωτοστέφανέ και αντανακλάσεις γύρω από φωτεινά αντικείμενα..

Γλαύκωμα
Γλαύκωμα είναι η πάθηση του οφθαλμού που χαρακτηρίζεται από την προοδευτική καταστροφή του οπτικού νεύρου λόγω υψηλής ενδοφθάλμιας πίεσης.
Οφείλεται στη διαταραχή της ισορροπίας ανάμεσα στην παραγωγή και την αποχέτευση του υγρού που κυκλοφορεί μέσα στο μάτι –υδατοειδές υγρό όπως αποκαλείται – με αποτέλεσμα την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.- και την καταστροφή των γαγγλιακών κυττάρων .Συνήθως δεν έχει ιδιαίτερα υποκειμενικά συμπτώματα. Η νόσος προχωρά αργά μέχρι το στάδιο του απολύτου γλαυκώματος το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη τύφλωση.
Το γεγονός ότι η χαμένη όραση από το γλαύκωμα δεν ανακτάται ποτέ, επιβάλλει την τακτική εξέταση από τον οφθαλμίατρο

Παθήσεις του αμφιβληστροειδή
Οι συνήθεις παθήσεις του αμφιβληστροειδή είναι:

  • Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς (ΗΕΩ)
    H ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή χιτώνα που είναι υπεύθυνη για την κεντρική και λεπτομερή όραση
    Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η πάθηση του οφθαλμού που σχετίζεται με την ηλικία. Η ακριβής αιτιολογία παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη. Τα άτομα που πάσχουν από Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς συχνά αναπτύσσουν θολή όραση και δεν μπορούν να διακρίνουν τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, αναπτύσσεται ένα σκότωμα στο κέντρο του οπτικού τους πεδίου που μεγαλώνει σε μέγεθος και η τελική φάση της πάθησης σχετίζεται με απώλεια της όρασης. Η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης στον δυτικό κόσμο σε άτομα άνω των 50 ετών.
  • Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια
    H διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης και προκαλείται από
    την βλαβερή επίδραση της παρατεταμένης υπεργλυκαιμίας στα μικρά αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Οι αλλοιώσεις αυτές μπορεί να καταλήξουν σε απώλεια όρασης μέχρι και τύφλωση.
  • Αγγειακές αποφράξεις αρτηριών ή φλεβών του Αμφιβληστροειδή
    H συνήθης αιτία για την αιφνίδια απώλεια της όρασης σε ηλικιωμένους συνήθως ασθενείς αποτελούν οι αποφράξεις των αγγείων( αρτηρίες η φλέβες ) του αμφιβληστροειδή . Μπορεί να οφείλονται σε απόφραξη είτε λόγω εμβολής είτε λόγω θρόμβωσης .
    Συμπτώματα των αγγειακών αποφράξεων είναι η αιφνίδια, πλήρης ή μερική απώλεια της όρασης ή το θάμβος της όρασης ή η απώλεια ενός τμήματος του οπτικού πεδίου. Απαραίτητη είναι η άμεση οφθαλμολογική εξέταση και η διάγνωση της παθολογικής κατάστασης καθώς σε μερικές περιπτώσεις η έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τη διατήρηση της όρασης του ασθενούς.
  • Ρωγμές – Αποκόλληση του Αμφιβληστροειδή
  • Κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστριειδοπάθεια
  • Oπή ωχράς κηλίδας
  • Επαμφιβληστροειδική μεμβράνη

Παιδοφθαλμολογία
Στα σημαντικότερα οφθαλμολογικά προβλήματα της παιδικής ηλικίας περιλαμβάνονται: στραβισμός, αμβλυωπία, διαθλαστικές ανωμαλίες ( υπερμετρωπία – μυωπία – αστιγματισμός ) συγγενής απόφραξη ρινοδακρυϊκού συστήματος, συστηματικές παθήσεις με οφθαλμολογικές εκδηλώσεις, συγγενής καταρράκτης & συγγενές γλαύκωμα, παθήσεις του οπίσθιου τμήματος του οφθαλμού, οφθαλμολογικές λοιμώξεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *