Μάθετε για τα σημαντικά οφέλη των βιταμινών Β

Μάθετε για τα σημαντικά οφέλη των βιταμινών Β

Όταν αναφερόμαστε στη βιταμίνη Β στην πραγματικότητα μπορεί να εννοούμε πολλές διαφορετικές εκδοχές της. Οι βιταμίνες αυτές ανήκουν στην ίδια ομάδα, όμως η καθεμία έχει πολλές διαφορετικές λειτουργίες, όλες εξίσου σημαντικές για την καλή υγεία μας. Η πιο γνωστή ενδεχομένως λειτουργία τους είναι ότι συμβάλλουν στη μετατροπή του φαγητού σε καύσιμο για τον οργανισμό, χαρίζοντάς μας ενέργεια. Η καθεμία από αυτές όμως έχει το δικό της ρόλο στη βελτίωση της υγείας μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι συχνά βρίσκουμε παραπάνω από ένα είδος βιταμίνης Β στα τρόφιμα. Ας δούμε λοιπόν τα διαφορετικά είδη αυτού του συμπληρώματος διατροφής.

Η βιταμίνη 1 είναι αυτή που αναλαμβάνει να αξιοποιήσει την ενέργεια που απελευθερώνεται όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες στο γεύμα μας. Η λήψη της έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι με διαβήτη υπάρχει περίπτωση να έχουν έλλειψη της βιταμίνης αυτής, δυσκολεύοντας έτσι το μεταβολισμό του ζαχάρου. Επίσης άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν τρέφονται σωστά ενδέχεται να εμφανίσουν έλλειψη της βιταμίνης 1, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για την εκδήλωση της νόσου Alzheimer’s ή την απώλεια διάθεσης. Η βιοτίνη έχει αποδειχθεί επίσης ότι βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης, του στοιχείου που θέτει το σώμα μας σε συνεχή λειτουργία. Άτομα με διαβήτη τύπου Β συχνά έχουν έλλειψη βιοτίνης, οπότε θα πρέπει να τη λάβουν για τον καλύτερο έλεγχο του ζαχάρου.

Η βιταμίνη 2 συμβάλλει σε πολλές λειτουργίες όπως η ανακύκλωση όλων των βιταμινών Β, η λειτουργία του θυροειδούς αδένα και η απορρόφηση του σιδήρου. Όταν τη λάβετε μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες, καθώς και να θωρακίσετε την υγεία των ματιών σας, σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες Β.

Η βιταμίνη 3 είναι πολύ σημαντική καθώς η δράση της συνδέεται με όλα τα κύτταρα του σώματός μας, τα οποία ανανεώνονται πιο γρήγορα από κάθε άλλο όργανό μας. Αυτή η βιταμίνη λοιπόν ενισχύοντας την αναγέννηση των κυττάρων μας, βοηθά ιδιαίτερα στις δερματικές παθήσεις.

Η βιταμίνη 5 είναι εξίσου πολύ σημαντική καθώς παίζει καίριο ρόλο στη σύνθεση ουσιών στο σώμα μας όπως η χολιστερόλη, τα αμινοξέα και τα λιπίδια. Η λήψη της σίγουρα μας ωφελεί όλους, και βοηθά επίσης στην επούλωση πληγών εάν συνδυαστεί με τη βιταμίνη C.

Η επόμενη βιταμίνη στην οποία θα αναφερθώ είναι η  βιταμίνη 6, η οποία ενεργοποιεί την ενέργεια που έχουμε αποθηκευμένη στο σώμα μας, καθώς και ρυθμίζει το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Η βιταμίνη 6 συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς, καθώς και ανακουφίζει από συμπτώματα αλλαγής της διάθεσής μας σε περιόδους στρες.

Τέλος, η βιταμίνη 12 έχει πολύ σημαντική δράση, καθώς σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Είναι επίσης απαραίτητη για άτομα τα οποία είναι χορτοφάγοι, καθώς καταπολεμά την αναιμία.

Να θυμάστε ότι μπορείτε να βρείτε όλες τις βιταμίνες Β σε συμπληρώματα διατροφής, ώστε να λάβετε αυτή που χρειάζεστε περισσότερο και να παραμείνετε υγιείς.

Δείτε περισσότερα στο e-shop για άνδρες Men’s care

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *