Ποιά είναι τα σωστά βήματα, για να συστήσετε ένα νέο κουταβάκι στο παλιό σας κατοικίδιο;

Ποιά είναι τα σωστά βήματα, για να συστήσετε ένα νέο κουταβάκι στο παλιό σας κατοικίδιο;

Όλοι όσοι έχουν κατοικίδια ζώα και είναι αρκετά έμπειροι σε αυτό, αλλά και όλοι όσοι έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με σκύλους πρέπει να ξέρουν ορισμένα πράγματα. Όσο φιλόζωοι κι αν είστε ή θέλετε περισσότερους σκύλους κοντά σας για παρέα, για να είστε καλά αφεντικά πρέπει να είστε καλά προετοιμασμένοι και να ξέρετε πώς θα τους φέρετε σε επαφή ειδικά αν δεν έχουν μεγαλώσει μαζί.

Η αλήθεια είναι ότι ένα νεοφερμένο κουταβάκι στο σπίτι σας θα συμπεριφερθεί όπως ακριβώς και ένας άνθρωπος που πρώτη φορά γνωρίζει κάποιον ξένο. Στην αρχή κάπως διστακτικά και απρόθυμα να μοιραστεί τα αντικείμενα του χώρου του, αν έχετε και άλλο σκυλί. Θα έλεγε κανείς ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί τα πάντα στην αρχή! Μάλιστα, τις πρώτες μέρες στο σπίτι θα επιχειρήσει να λειτουργήσει σαν φρουρός και με αυτό το τρόπο ίσως έρθει σε σύγκρουση με τον άλλο σας σκύλο. Τί πρέπει να κάνετε, λοιπόν, για μια αρμονική συμβίωση;

  1. Επικοινωνείστε με τον παλιό σας σκύλο.

Παρόλο που οι τετράποδοι φίλοι μας δεν μπορούν να μιλήσουν και να εκφραστούν με λόγια, έχουν την ικανότητα να νιώθουν τα ανθρώπινα συναισθήματα, να τα καταλαβαίνουν και στο τέλος να βρίσκουν τρόπους να επικοινωνούν μαζί σας. Προτού φέρετε, λοιπόν, ένα νέο μέλος στην οικογένεια μιλήστε στον σκύλο σας για αυτό και σίγουρα σιγά σιγά θα σας καταλάβει. Καλό θα ήταν να λέγατε τα πλεονεκτήματα αυτής της νέας συμβίωσης και το πόσο καλή παρέα θα κάνανε οι δυο τους. Επίσης, είναι σημαντικό να του δείξετε πόσο σημαντικός είναι και ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς.

  1. Εκπαιδεύστε το παλιό σας κατοικίδιο.

Αν θέλετε να είστε καλά αφεντικά και αν αγαπάτε πραγματικά τον σκύλο σας πρέπει να ξέρετε τα πάντα γύρω από αυτόν και τη συμπεριφορά του απέναντι σε εσάς, αλλά και σε άλλους σκύλους. Αν, λοιπόν, το κατοικίδιο σας έχει γενικά επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε ξένους ανθρώπους και ζώα αυτό σημαίνει ότι αν του φέρετε μια νέα παρέα σίγουρα η πρώτη τους επαφή δεν προμηνύεται και πολύ θετική, έως καθόλου θα λέγαμε. Προσπαθείστε να του διορθώσετε αυτή τη συμπεριφορά και να τον κάνετε περισσότερο φιλικό και κοινωνικό εκπαιδεύοντας τον να υπακούει σε κανόνες, αλλά προσοχή! Μη το παρακάνετε και τον κάνετε τελείως υποτακτικό, γιατί τότε το νέο κουταβάκι σας μπορεί να του ασκεί μπούλινγκ. Το ιδανικό είναι να τον μάθετε να δέχεται και να παίζει με άλλα σκυλάκια.

  1. Η πρώτη γνωριμία.

Όταν έρθει η στιγμή να πάτε το νέο κουταβάκι σπίτι σας το πιο σωστό και ασφαλές είναι να το φέρετε σε επαφή με τον παλιό σας σκύλο, αλλά σε μέρος που να υπάρχουν και άλλοι σκύλοι, για να βλέπει πώς συμπεριφέρονται στο κουταβάκι οι υπόλοιποι σκύλοι και να μάθει και ο παλιός σας σκύλος να του φέρεται εξίσσου καλά. Δώστε τους λίγο προσωπικό χρόνο να μυρίσει ο ένας τον άλλον, γιατί όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται έτσι χαιρετιούνται, αλλά πάντα υπο την επίβλεψη σας και με ιδιαίτερη προσοχή. Φροντίστε επίσης, κυρίως το πρώτο καιρό να μην είστε ιδιαίτερα διαχυτικοί και τρυφεροί με το κουταβάκι για να μην ζηλέυει ο μεγαλύτερος σκύλος σας και του επιτεθεί. Καλύτερα να μιλάτε το ίδιο όμορφα και να αφιερώνετε τον ίδιο χρόνο και στους δύο. Μάλιστα κάποιες έρευνες λένε ότι πριν φέρετε σπίτι σας το νέο μέλος οι δύο σκύλοι πρέπει να έρθουν σε επαφή τουλάχιστον δύο φορες για να μην είναι τελείως ξένοι. Μία ακόμα καλή συμβουλή που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε είναι δίνοντας λίγες λιχουδιές ή μερικές κροκέτες από την ξηρά τροφή του σκύλου σας και στους δύο την ώρα που έρχονται σε επαφή, ώστε να το συνδυάσει ως θετικό την μεταξύ τους επαφή.

  1.  Πώς να το καλωσορίσετε.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε στο σπίτι σας είναι να απομακρύνετε, παιχνίδια, τροφές, πράγματα που μπορούν να κάνουν κτητικό και επίμονο το ζωάκι σας. Αφήστε τους επίσης, στον ίδιο χώρο να γνωριστούν και να παίξουν παρατηρώντας τη συμπεριφορά τους, αλλά να είστε σε μια καλή απόσταση για να προλάβετε αν τυχόν μαλώσουν. Σε περίπτωση που δείτε κάποια ένταση αποθαρρύνετε τους αμέσως, ενώ αν όλα κυλίσουν ομαλά ενθαρρύνετε τους και αποζημιώστε τους με μία λιχουδιά ή ένα παιχνίδι για την όμορφη συμπεριφορά τους. Μη ξεχνάτε ότι όσο πιο πολύ χρόνο περνάνε μαζί χωρίς φασαρία και υπερβολές τόσο πιο φιλικοί θα ειναι μεταξύ τους και το κουταβάκι θα θεωρεί κάτι σαν ”μέντορα” και δάσκαλο τον μεγαλύτερο σας σκύλο.

Τέλος, είναι μια πολύ όμορφη πράξη να θέλετε να έχετε πολλά σκυλάκια κοντά σας και να τους δείχνετε αγάπη και αφοσίωση, όμως πρέπει να ξέρετε πώς να τους αντιμετωπίσετε, ειδικά όταν φέρνετε το νέο κουτάβι στο σπίτι.Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, πολλές φορές εκφράζουν έντονα τα νεύρα τους και παρερμηνεύουν αυτά που κάνετε. Για να έχετε, λοιπόν, μια αρμονική συμβίωση συμπεριφερθείτε τους ισάξια, εκπαιδεύστε τους και δώστε τους χρόνο να μάθουν ο ένας τον άλλον.

 

Σίγουρα με ένα νεό κουτάβι στο σπίτι θα χρειάζεστε αρκετά πράγματα για να εξοπλιστείτε όπως τροφές, αξεσουάρ, παιχνίδια κ.α. Επισκεφθείτε το online pet shop – Petvet24 και καλύψτε όλες τις ανάγκες που δημιουργούνται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *