Πώς να καταλάβετε ότι η μπαταρία του λάπτοπ σας δε φορτίζει και πώς να βρείτε τι φταίει

Τα κύρια συμπτώματα ενός λάπτοπ που δεν μπορεί να φορτίσει είναι τα εξής:

  1. Η μπαταρία “πέφτει” παρ’ όλο που χρησιμοποιείτε φορτιστή
  2. Όταν συνδέετε τον φορτιστή, το λάπτοπ δεν ανοίγει
  3. Όταν συνδέετε τον φορτιστή το λαμπάκι της μπαταρίας δεν ανάβει
  4. Το λάπτοπ δεν φορτίζεται
  5. Σας εμφανίζεται μήνυμα που σας ειδοποιεί ότι το λάπτοπ σας δεν φορτίζεται.

Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσω πώς να διαγνώσετε ένα λάπτοπ του οποίου η μπαταρία δε φορτίζει.

1. Ελέγξτε τον φορτιστή
Το πρώτο βήμα που έχετε να κάνετε είναι να ελέγξετε αν ο φορτιστής του λάπτοπ σας δίνει τα σωστά Volt. Για αυτό το σκοπό, θα χρειαστείτε ένα ψηφιακό πολύμετρο. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε πολύμετρο, θα χρειαστεί να δανειστείτε έναν ή να απευθυνθείτε σε ένα κέντρο ειδικό στην επισκευή λάπτοπ για να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους. (δείτε εδώ https://pcsecurity.gr/service/episkeui-laptop)

Αν ο φορτιστής δουλεύει, θα ξέρετε πλέον ότι το πρόβλημα έγκειται αλλού. Αντιθέτως, αν ο φορτιστής δε δουλεύει, τότε πρέπει να τον αντικαταστήσετε και, πιθανώς, αυτό θα είναι αρκετό για να λυθεί το πρόβλημά σας.

2. Ελέγξτε το κύκλωμα της μπαταρίας

Στη διάρκεια αυτού του ελέγχου, θα χρειαστεί να ελέγξετε τα Volt που δίνουν τα pins στην μπαταρία. Δώστε προσοχή όταν πραγματοποιείτε αυτό τον έλεγχο. Αν “μικρύνετε” οποιοδήποτε από τα pins, το πιο πιθανό είναι να κάνετε ζημιά στη motherboard του λάπτοπ σας και να χρειαστείτε ανάκτηση δεδομένων. Για το λόγο αυτό, αν δεν είστε σίγουροι για αυτό που κάνετε, απευθυνθείτε σε έναν κατασκευαστή λάπτοπ.
Αν το κύκλωμα της μπαταρίας δε στέλνει τη σωστή ποσότητα Volt στην μπαταρία, τότε η ίδια σας η μπαταρία αποτελεί το πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, αν το κύκλωμα δε στέλνει την απαραίτητη ποσότητα, τότε το πρόβλημα έγκειται είτε στη θήρα φόρτισης είτε στο ίδιο το κύκλωμα της μπαταρίας. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ πιθανό η θήρα φόρτισης να είναι χαλασμένη, οπότε δεν υπάρχει λόγος πανικού!

3. Ελέγξτε τον DC Jack σας

Ο DC Jack είναι μια μικρή θήρα στην οποία τοποθετείτε το καλώδιο του φορτιστή σας, Μπορούν εύκολα να χαλάσουν με την πάροδο του χρόνου, εξαιτίας του γεγονότος ότι χρησιμοποιούνται πολύ. Τα περισσότερα προβλήματα με τον DC Jack είναι τα εξής:

α) Χαλασμένα καλώδια που συνδέονται με την μητρική πλακέτα του λάπτοπ
β) Χαλασμένο Pin εντός του DC Jacket

Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσετε αυτά τα προβλήματα από το εξωτερικό του υπολογιστή σας. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ανοίξετε το λάπτοπ σας και να εξετάσετε περεταίρω, ή να αφήσετε τη δουλειά στα χέρια ενός έμπειρου επισκευαστή λάπτοπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *