Τεστ κοπώσεως και στεφανιαία νόσος

Τεστ κοπώσεως και στεφανιαία νόσος

Οι καρδιολόγοι στη Δροσιά συνιστούν να είμαστε προσεκτικοί πριν κλείσουμε ραντεβού για τεστ κοπώσεων με ΕΟΠΠΥ.

Τι να προσέξουμε πριν προχωρήσουμε σε τεστ κοπώσεως

Η εκτίμηση της πιθανότητας να έχει κανείς στεφανιαία νόσο πριν από το τεστ κοπώσεως είναι εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του ο καρδιολόγος πριν από την παραπομπή.

Για παράδειγμα, η δοκιμασία έχει μεγαλύτερη διαγνωστική αξία αν γίνει σε ασθενείς που έχουν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος κατά την προσπάθεια, στηθάγχη ή σε όσους έχουν παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση και η υψηλή χοληστερίνη.

Πολύ συχνά παραπέμπονται για τεστ κοπώσεως με ΕΟΠΠΥ νέοι άνθρωποι, χωρίς συμπτώματα και χωρίς κανένα παράγοντα κινδύνου, σε αυτές τις περιπτώσεις η κόπωση δεν έχει διαγνωστική αξία και δεν ενδείκνυται.

Μάλιστα σε ασυμπτωματικούς νέους ασθενείς χωρίς παράγοντες κινδύνου ακόμη και στη σπάνια περίπτωση που ανιχνευθεί κάποιο σημάδι μυοκαρδιακής ισχαιμίας στο ηλεκτροκαρδιογράφημα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει στεφανιογραφία και τα στεφανιαία να είναι φυσιολογικά.

Σε αυτή την περίπτωση, αυτή η δοκιμασία κόπωσης θεωρείται ψευδώς θετική. Συχνά ψευδώς θετικές δοκιμασίες δηλαδή η δοκιμασία αποδεικνύεται θετική για ισχαιμία ενώ τα στεφανιαία αγγεία δεν δείχνουν στενώσεις στην στεφανιογραφία παρουσιάζονται σε γυναίκες που παραπονιούνται για άτυπα προκάρδια άλγη. Στη συνέχεια σχολιάζονται ορισμένες εκφράσεις ασθενών που αφορούν την δοκιμασία κόπωσης.

Πότε σταματάει το τεστ κοπώσεως;

Σε αρκετές περιπτώσεις, η το τεστ κοπώσεως διακόπτεται λόγω απότομης και σημαντικής ανόδου της αρτηριακής πίεσης ή αντίστροφα μερικές φορές λόγω σημαντικής πτώσης της πίεσης κατά την άσκηση.

Σε κάθε περίπτωση διακοπής της δοκιμασίας λόγω εξάντλησης του ασθενή η δοκιμασία έχει διαγνωστική αξία εφόσον έχει γενικά επιτευχθεί τουλάχιστον το 85% της μεγίστης προβλεπόμενης καρδιακής συχνότητας. Συνεπώς, όταν ο ασθενής ρωτάει «έβγαλε» το τεστ κοπώσεως θα πρέπει να του εξηγηθούν απλουστευμένα όλες οι παράμετροι που λαμβάνονται υπ’ όψιν στη διάρκεια μιας δοκιμασίας κόπωσης.

Αποτελέσματα του τεστ κοπώσεως

Συχνά οι ασθενείς μετά το τέλος της δοκιμασίας ρωτούν τον γιατρό αν το τεστ ήταν καλό και εκεί θα πρέπει να εξηγηθεί στον ενδιαφερόμενο η έκβαση μιας δοκιμασίας κόπωσης όπως και το αν χρειάζεται να κάνει άλλες εξετάσεις στη συνέχεια.

Θα πρέπει να διατυπώνεται με σαφήνεια στο πόρισμα ότι η δοκιμασία είναι θετική για ισχαιμία ή ότι η δοκιμασία είναι αρνητική για ισχαιμία. Πολλές φορές μπερδεύονται οι ασθενείς με τους όρους θετικό και αρνητικό αλλά σε γενικές γραμμές η θετική δοκιμασία για ισχαιμία ίσως χρειαστεί περαιτέρω έλεγχο ενώ η αρνητική δοκιμασία για ισχαιμία μάλλον δεν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο.

Την ανάγκη για περαιτέρω έλεγχο θα κρίνει ο θεράπων καρδιολόγος του ασθενή αφού ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της δοκιμασίας. Είναι αυτονόητο ότι στο πόρισμα αναφέρεται η εμφάνιση ή όχι σοβαρών αρρυθμιών και επίσης η διακύμανση της αρτηριακής πίεσης κατά την άσκηση.

Σε κάθε περίπτωση, οι καρδιολόγοι στη Δροσιά είναι κοντά μας να μας δώσουν όλες τις απαραίτητες συμβουλές και διευκρινίσεις μετά από το τεστ κοπώσεως με ΕΟΠΠΥ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *