Της Μαρίζας Τσαμίδα: Τι θα γινόταν αν εξαφανίζονταν όλοι οι άνθρωποι από τον πλανήτη γη

Φώτο:Μαρίζα Τσαμίδα

Τι θα γινόταν αν εξαφανίζονταν όλοι οι άνθρωποι από τον πλανήτη γη

Γράφει η Μαρίζα Τσαμίδα

Αν όλοι οι άνθρωποι εξαφανίζονταν σήμερα από τη γη, ο κόσμος θα ήταν εντελώς διαφορετικό μέρος. Σε λίγες μόνο ώρες τα περισσότερα φώτα σε όλο τον κόσμο θα έσβηναν επειδή τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα έμεναν από καύσιμα. Και οι συλλέκτες ηλιακής ενέργειας κάποια στιγμή θα καλύπτονταν από σκόνη. Τα μόνα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που θα συνέχιζαν θα ήταν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Δύο ή τρεις μέρες αργότερα οι περισσότεροι υπόγειοι σταθμοί τρένων θα πλημμύριζαν εξαιτίας της παύσης των αντλιών που κρατάνε το νερό έξω.

Δέκα μέρες αργότερα τα οικόσιτα ζώα και τα ζώα στις φάρμες μονάδων παραγωγής θα πέθαιναν από την πείνα. Ένα μήνα αργότερα το ψυχρό νερό που χρειάζονται τα πυρηνικά εργοστάσια θα εξατμιζόταν και αυτό θα οδηγούσε σε μια σειρά καταστροφών σε όλο τον πλανήτη χειρότερες από τη Φουκουσίμα και το Τσέρνομπιλ. Ο πλανήτης όμως κάποια στιγμή θα επανέρχονταν από τη ραδιενεργή μόλυνση. Ένα χρόνο μετά οι δορυφόροι γύρω από τη γη θα έπεφταν από την τροχιά τους δημιουργώντας έτσι παράξενα πεφταστέρια.

Εικοσιπέντε χρόνια μετά, βλάστηση θα κάλυπτε τον κόσμο και μερικές πόλεις θα θάβονταν στην άμμο. Τριακόσια χρόνια μετά τα μεταλλικά κτίρια, οι γέφυρες,οι πύργοι θα έπεφταν εξαιτίας της διάβρωσης. Δέκα χιλιάδες χρόνια μετά η μόνη μαρτυρία της ύπαρξής μας στον πλανήτη θα ήταν ό,τι φτιάχτηκε από πέτρα, όπως οι πυραμίδες της Αιγύπτου, το Μέγα Σινικό τείχος της Κίνας και το όρος Ράσμορ στην Αμερική (ενός λεπτού σκέψης). Αν η γη καταφέρει να αποφύγει την καταστροφή από πυρηνικό όλεθρο ή φονικό αστεροειδή, η ζωή στον πλανήτη θα μπορούσε να επιβιώσει για ακόμη πεντακόσια εκατομμύρια χρόνια. Σε έξι δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα ο ήλιος αναμένεται να διογκωθεί σε μια γιγάντια πύρινη λαίλαπα καταπίνοντας τη γη στη διαδικασία. Η γη μας… 510.100.000 km2, σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,54 δις έτη και ζουν πάνω από 7,5 δις άνθρωποι.

Το 71% της επιφάνειάς της καλύπτεται από νερό (εξού και ο ορισμός μπλε πλανήτης), από το οποίο αρκετά μεγάλο μέρος των ωκεανών είναι ακόμα ανεξερεύνητο. Παρόλο που οι ακαδημαϊκοί υπολογίζουν ότι περισσότερα από το 99% των ειδών ζωής (πάνω από 5 δις) που έχουν υπάρξει στη γη έχουν εξαφανιστεί, υπάρχουν ακόμα περίπου 10-14 εκ. σωζόμενα εκ των οποίων περί τα 1,2 εκ. έχουν μελετηθεί ενώ πάνω από το 86% δεν έχουν καν περιγραφεί. Κάπου εδώ θα πρέπει να σου πω ότι υπάρχουν ανεξερεύνητες περιοχές ακόμη και στη στερεά με φυλές άγνωστες που είτε ζουν πρωτόγονα (ας πούμε λίθινη εποχή) είτε είναι περισσότερο εξελιγμένοι και μας αποφεύγουν.Με εντυπωσιάζουν και τα δύο.

Κλείνοντας το άρθρο σκέφτομαι ότι σίγουρα οι περισσότεροι είμαστε μικροί και ανυποψίαστοι όσο αφορά τις ευθύνες των μεγάλων και τρανών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Πώς? Ομορφαίνοντας ένα μέτρο ο καθένας με τις δυνατότητές του. Φαντάσου να φροντίζαμε σωστά όλοι από ένα μέτρο γης… Λένε ότι είμαι ονειροπόλος αλλά δεν είμαι ο μόνος που λέει και o John Lenon (από τα αγαπημένα τραγούδια του συζύγου μου) και με αυτό  θα σε αφήσω.

Πηγές: science nature page & wikipedia

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=8deWInNglFw[/embedyt]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *