Του Πάνου Μαρκίδη:To νερό …νεράκι

To νερό …νεράκι

Του Πάνου Μαρκίδη

Αφορμή για κάποιες σκέψεις η είδηση των επιτυχημένων συλλαλητηρίων που οργάνωσαν οι Iρλανδοί, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησής τους να τους βάλει υδρομετρητές για να πληρώνουν από δω και στο εξής την κατανάλωση του νερού.

Θα μπορούσε κανείς να παραθέσει χίλια δυο επιχειρήματα για να υποστηρίξει ότι το νερό πρέπει να προσφέρεται δωρεάν. Εξ΄ αλλου οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε τέτοια εποχή στα Κουφάλια, σε άλλα χωριἀ του δήμου μας μέχρι πρόσφατα, που δεν είχαμε υδρομετρητές. Το πιο σοβαρό επιχείρημα βέβαια είναι ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό, άρα κανείς δεν έχει δικαίωμα να του το στερήσει. Ακόμα και στην περίπτωση που οι μεγάλοι κάποιας οικογένειας ενώ έχουν συνειδητά δεν πληρώνουν δεν θα πρέπει αυτό να στερείται από τα μικρότερα μέλη της οικογένειας…

Πως όμως κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να επιβάλλουν την άποψη ότι ο χρήστης κάθε υπηρεσίας πρέπει οπωσδήποτε να πληρώνει! Μερικοί το επαναλαμβάνουν με τέτοιο στόμφο ώστε να μη σου αφήνει κανένα περιθώριο να σκεφτείς ότι πιθανόν κάποιες υπηρεσίες μπορούμε και να μην τις πληρώνουμε….

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι δεν μένουν σ αυτό , αλλά πάνω σ’ αυτό χτίζουν ολόκληρο οικοδόμημα . Έτσι αρχίζοντας

Από μια κατανάλωση αξίας νερού 7,56 ευρώ καταλήγουμε να πληρώνουμε για λογαριασμό τριμήνου 38,90 ευρώ, δηλ 5,2 φορές επάνω και όταν η κατώτερη εθνική σύνταξη, που θα την παιρνουν όσοι θα έχουν 15 εργάσιμα θα είναι 120 ευρώ.

Τέλος θα ήθελα να σας αφήσω με αυτές τις σκέψεις:

Πώς είναι δυνατόν να μας φορολογούν στο τεκμαρτό εισόδημα, δηλ σε εισόδημα που πιθανόν δεν έχουμε, να έχουν στο λογαριασμό του νερού φπα 23%, οι 10000 από τις 15000 ενός εισοδήματος να είναι φόροι, ενώ παράλληλα να μην αναγνωρίζεται το δικαίωμα του καθενός σε μια εργασία που θα εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση γι αυτόν και την οικογένειά του;

Και για να καταλάβουμε το μέγεθος της αλλοτρίωσης σ αυτές τις σύγχρονες καπιταλιστικές απόψεις θα σας διηγηθώ το εξής:

Σε μια συζήτηση που είχα με μαθητές της Α λυκείου για το δικαίωμα της εργασίας, τονίζοντας ότι άνθρωπος που δεν εργάζεται δεν μπορεί να ζήσει άρα η κοινωνία δεν πρέπει να επιτρέπει ούτε σε έναν άνθρωπο να είναι άνεργος, πετάχτηκε ο πιο έξυπνος μαθητής και μου λέει: και που θα βρεθούν κύριε τόσα λεφτά για να πληρώνονται όλοι οι άνθρωποι;

Σημ :Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον δικτυακό τόπο του e-koufalia.gr  εκφράζουν την άποψη των δημιουργών τους και όχι κατ’ ανάγκη την άποψη των φορέων που επιβλέπουν το e-koufalia.gr , εκτός και αν κάτι τέτοιο αναφέρεται ρητά στα άρθρα. : http://e-koufalia.gr/ori-chrisis/

4 comments

  1. Αρη μπηκες κατ ευθειαν στην καρδια του προβληματος: σε ποιον ανηκουν οι μηχανες που παραγουν τον πλουτο. Αν ανηκουν σε συγκεκριμενο ιδιοκτητη και τις δουλευει για να βγαλει κερδος φυσικο ειναι οι ιδιοκτητες να συνασπιζονται για να διαφυλαξουν τα κερδη τους. Αν ειναι ομως ιδιοκτησια της κοινωνιας τοτε η αναγκη της ικανοποιησης των κοινωνικων αναγκων απελευθερωνει τις παραγωγικες δυναμεις και μηδενιζει την ανεργια. Βεβαια αναμεσα στο ενα και στο αλλο υπαρχει δρομος μακρυς, να πειστουν δηλ οι εργαζομενοι οτι ο πλουτος που παραγουν τους ανηκει και κανενας δεν μπορει να καθοριζει γι αυτους το αν θα ζησουν η θα πεθανουν.Στην αρχη ηταν ο Μαρξ, εσυ ανεφερες τον Χωκινγκ, εγω προχθες διαβασα και το αρθρο ενος αλλου μεγαλου του Εινστάιν , γραμμενο απο το 49 που συνηγορουσε για το δευτερο. Και αν χρριαστηκαν μερικες δεκαετιες για να αποδειχτουν οι περιπλοκες θεωριες για τη φυσικη, ποσα χρονια πρεπει να περασουν και με τι κοστος για τους ανθρωπους για να αποδειχθει το αυτνοητο, η θεωρια του για την οργανωση της κοινωνιας μας: http://www.imerodromos.gr/ainstain-sosialismos/

  2. Μπορεί να είναι δικαίωμα όλων μας, αλλά δεν έχουμε δικαίωμα στην αλογιστη σπατάλη του.

    • Αυτο ειναι πολυ σοβαρο και πρεπει να αντιμετωπιζεται και τωρα που το πληρωνουμε.Πρεπει με φειδω να χρησιμοποιουμε τα υπογεια υδατα τα οποια αναπληρωνοντι με πολυ μικροτερο ρυθμο απ οτι καταναλωνονται. Περιβαλλοντικη συνειδηση, ελεγγχος στους νεγαλους καταναλωτες νερου, εργα για τη συγκρατηση και αξιοποιηση των επιφανειακων υδατων ειναι καποια λυση. Παντως σε εποχες τετοιες δεν ειναι λυση να χαρτσωνουμε τα νοικοκυρια και να ανοιγουμε την ορεξη μαλιστα σε ιδιωτες για την ιδιτικοποιηση του νερου….

  3. Σύμφωνα με τον επιστήμονα Στίβεν Χώκινγκ : “Αν οι μηχανές παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα θα εξαρτάται από το πως θα διανέμονται αυτά. Καθένας μπορεί να απολαύσει μια ζωή πολυτέλειας εάν ο παραγόμενος πλούτος των μηχανών μοιράζεται, ή οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν μέσα στη φτώχεια αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συσπειρωθούν με επιτυχία κατά τις αναδιανομής του πλούτου. Ως τώρα η τάση τείνει προς τη δεύτερη περίπτωση, με την τεχνολογία να αυξάνει ακόμη περισσότερο την αυξημένη ανισότητα.” Αλλά ο καπιταλισμός, έχει ποτίσει βαθιά μέσα μας… Ας ετοιμαστούμε λοιπόν να πληρώσουμε και τον αέρα που αναπνέουμε!!! Θα βρούνε τρόπο να μας τον χρεώσουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *