Του Σταύρου Αναγνωστόπουλου:ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

arxAgΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Αναγνωστόπουλος Σταύρος, Πολιτικός Μηχανικός,

Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Χαλκηδόνας

Με ευχάριστη έκπληξη διαπίστωσα τις τελευταίες ημέρες ότι τοπικές ειδησεογραφικές σελίδες, ασχολούνται με το σημαντικό μνημείο του Μακεδονικού Τάφου του Αγίου Αθανασίου. Με αφορμή αυτό θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου και να επανέλθω στο θέμα της αξιοποίησης του χώρου και της δημιουργίας ενός δημοτικού αρχαιολογικού πάρκου στη συγκεκριμένη περιοχή του Αγίου Αθανασίου, κάτι το οποίο αποτελούσε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας τα προηγούμενα χρόνια, αλλά που δυστυχώς στα πλαίσια του νέου ΄΄Καλλικρατικού Δήμου’’ η προσπάθεια αυτή έχει εγκαταλειφθεί. Μάλιστα τα συγκεκριμένο έργο ήταν το πρώτο έργο που προτάθηκε εκ μέρους του πρώην Δήμου Αγίου Αθανασίου και παρουσιάστηκε από τον υπογράφοντα, στο 1ο Αναπτυξιακό συνέδριο Νομού Θεσσαλονίκης, όπου έτυχε του ενδιαφέροντος και της προσοχής των υπευθύνων σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ ακολούθησε στη συνέχεια η επίσκεψη στο μνημείο του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κων/νου Στεφανόπουλου.

Τα επόμενα χρόνια μετά από επίμονες προσπάθειες του Δήμου Αγίου Αθανασίου και με τη σημαντικότατη συμβολή της υπεύθυνης για την ανασκαφή αρχαιολόγου κ. Τσιμπίδου-Αυλωνίτη, το έργο εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και εκτελέστηκαν οι εργασίες κατασκευής του κελύφους του κύριου ταφικού μνημείου, μαζ με τις απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Δυστυχώς όμως η χρηματοδότηση δεν ήταν επαρκής για το σύνολο των εργασιών, με αποτέλεσμα τη μη ολοκλήρωση του έργου και την αδυναμία σήμερα της αξιοποίησής και προβολής του χώρου.

Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων, με συνεχή ενασχόληση και πίεση από τη Δημοτική Αρχή, για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για την ολοκλήρωση του έργου. Σ’ αυτό συνηγορούν άλλωστε και μια σειρά από σοβαρότατους λόγους όπως:

1. Η μοναδικότητα του μνημείου, με παγκόσμιες αναφορές σ’ αυτό, με τοιχογραφίες εξαιρετικής τέχνης, διατηρημένες σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.

2. Η γεωγραφική του θέση μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης πλήθους επισκεπτών δίνοντας ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και του νομού γενικότερα. Η περιοχή είναι από τις πλέον προνομιούχες εφόσον βρίσκεται πάνω στον άξονα Θεσ/νικης-Αρχαίας Πέλλας και μπορεί να ενταχθεί στο αρχαιολογικό τρίγωνο Δίο- Βεργίνα-Πέλλα. Επίσης είναι δίπλα στον κόμβο Ευζώνων-Αθηνών-Θεσ/νικης, με άμεση πρόσβαση σ’ αυτόν, ένα κόμβο που διέρχονται εκατομμύρια τουριστών. (7-8 εκατομμύρια επισκεπτών διήλθαν το 2015 από το συνοριακό σταθμό των Ευζώνων).

3. Ο χώρος αυτός μπορεί να συνδυαστεί και με την αξιοποίηση της γειτονικής περιοχής ΤΟΠΣΙ στη Γέφυρα, όπου έχει δημιουργηθεί το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, η οποία βέβαια έχει άλλου είδους σημασία αλλά εξίσου σημαντική, εφόσον εκεί έγινε η παράδοση της Θεσ/νίκης με τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων.

4. Όλες οι εκτάσεις που εκτείνονται τα μνημεία είναι δημόσιες ή δημοτικές και δεν υφίστανται προβλήματα ιδιοκτησιών και απαλλοτριώσεων. Επίσης ύστερα από συνεργασία του πρώην Δήμου Αγίου Αθανασίου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων με μια σειρά παρεμβάσεων στο σχέδιο επέκτασης του οικισμού, όλα τα μνημεία έχουν συμπεριληφθεί σε ένα ενιαίο αρχαιολογικό πάρκο, με δημιουργία πεζοδρόμων και χώρων πρασίνου που αναβαθμίζουν το περιβάλλον και αναδεικνύουν το χώρο.

5. Υπάρχουν σχεδόν όλες οι απαραίτητες μελέτες (σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής) για την πλήρη αποκατάσταση των μνημείων και απομένει η εξεύρεση χρηματοδότησης και υλοποίησή τους.

Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάδειξη του χώρου. Οφείλουμε όλοι και προπαντός οι τοπικές αρχές να αγκαλιάσουμε το έργο, κατανοώντας τη σημασία που θα έχει η έγκαιρη απόδοση στο κοινό ενός τόσο σημαντικού μνημείου, με την ταυτόχρονη διαμόρφωση του ευρύτερου αρχαιολογικού πάρκου. Είναι βέβαια δύσκολος ο δρόμος για την ολοκλήρωση, είναι όμως ενθαρρυντικό γεγονός ότι ο βασικός κορμός του έργου έχει κατασκευαστεί. Πρέπει όμως να ενταθούν οι προσπάθειες με τη συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων και κυρίως με τη συνεχή πίεση και ενδιαφέρον του Δήμου Χαλκηδόνας, ο οποίος πρέπει να συνδράμει με όλα τα μέσα που διαθέτει και σε οποιοδήποτε επίπεδο απαιτείται.

Η ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της περιοχής του Μακεδονικού Τάφου του Αγίου Αθανασίου της, σε συνδυασμό με όσα προαναφέρθηκαν για την αξιοποίηση της γειτονικής περιοχής ΤΟΠΣΙ στη Γέφυρα, όπου έχει δημιουργηθεί το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων,  αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Η αξιοποίηση αυτού του θησαυρού πρέπει να αποτελέσει το όχημα – ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για τον τόπο μας, ιδιαίτερα με τις γενικότερες αρνητικές συγκυρίες που βιώνουμε και με τον περιορισμό καθημερινά των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Ας αδράξουμε επομένως την ευκαιρία και ας φροντίσουμε όλοι για την επίτευξη του στόχου.

 

Σημ e-koufalia.gr: Με την ευκαιρία του άρθρου του κ.Αναγνωστόπουλου να θυμήσουμε πως ήδη έχουμε ενημερώσει ΕΔΩ από τις 07/02, ότι ετοιμάζουμε ένα αφιέρωμα για τον Μακεδονικό Τάφο του Αγίου Αθανασίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *