Αυτόματος απινιδωτής: Χρειάζεστε έναν AED;

Αυτόματος απινιδωτής: Χρειάζεστε έναν AED;

Ένας  αυτόματος  απονιδωτής AED μπορεί να σώσει τη ζωή σας κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής. Ζυγίστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για να δείτε αν πρέπει να λάβετε ένα.

Εάν έχετε παρακολουθήσει ποτέ ένα τηλεοπτικό ιατρικό δράμα, μπορεί να έχετε δει κάποιον σοκαρισμένο στη ζωή του από έναν γιατρό να φωνάζει, «Καθαρισμός» προτού προκαλέσει ηλεκτροπληξία στο στήθος του ατόμου για να κάνει την καρδιά να ξανακάνει.

Το μηχάνημα που χρησιμοποιείται ονομάζεται  αυτόματος απινιδωτής και η χρήση του δεν περιορίζεται σε νοσοκομείο. Η συσκευή που ονομάζεται αυτόματος φορητός  απινιδωτής (AED) μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι και στα σχολεία και βρίσκοται επίσης σε διάφορους δημόσιους χώρους  όπως εμπορικά καταστήμα,  μέσα μαζικής μεταφοράς, αθλητικά κέντρα. Επίσης  σε ιδιωτικούς χώρους όπως ιατρία, νοσοκομεία, κατασκηνώσεις , τράπεζες. Αυτές οι ελαφριές, φορητές συσκευές διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή.

Εάν έχετε σοβαρή καρδιακή νόσο, διατρέχετε τον κίνδυνο ξαφνικής καρδιακής ανακοπής και ίσως θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να έχετε AED. Αλλά οι AED μπορούν να σας αναζωογονήσουν μόνο εάν έχετε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα με τον καρδιακό ρυθμό. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το εάν η χρήση AED θα μπορούσε να σας βοηθήσει να σώσετε τη ζωή σας.

Πότε απαιτείται ένας αυτόματος φορητός απινιδωτής AED;

Τα AED χρησιμοποιούνται για να αναζωογονήσουν κάποιον από ξαφνική καρδιακή προσβολή. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν μια διακοπή της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς προκαλεί επικίνδυνα γρήγορο καρδιακό παλμό (κοιλιακή ταχυκαρδία) ή γρήγορο και ακανόνιστο καρδιακό παλμό (κοιλιακή μαρμαρυγή). Εάν έχετε έναν από αυτούς τους ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, η καρδιά σας δεν αντλεί αποτελεσματικά και μπορεί ακόμη και να σταματήσει.

Όταν συμβεί αυτό, ο εγκέφαλός σας και άλλα ζωτικά όργανα δεν παίρνουν το αίμα και το οξυγόνο που χρειάζονται και τότε απαιτήται θεραπεία μέσα σε λίγα λεπτά. Όσο πιο γρήγορα αποκατασταθεί ο φυσιολογικός καρδιακός σας ρυθμός, τόσο πιθανότερο είναι να μην υποστείτε μόνιμη βλάβη.

Εάν έχετε κοιλιακή μαρμαρυγή ή κοιλιακή ταχυκαρδία και διαθέτετε  έναν φορητό απινιδωτή τότε ένας  συμπολίτης σας ή ακόμα και μέλος της οικογένειας σας μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να επαναφέρει τον φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς σας.

 

Έχετε έναν AED κοντά όταν το χρειάζεστε;

Τα πληρώματα αστυνομίας και ασθενοφόρων μεταφέρουν εξωτερικό απινιδωτή AED και είναι συνήθως διαθέσιμα σε πολλούς δημόσιους χώρους όπως αναφέραμε παραπάνω, σε εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων, αθλητικοί χώροι, γυμναστήρια και αεροπλάνα. Ωστόσο, πολλές καρδιακές προσβολές συμβαίνουν στο σπίτι, οπότε η ύπαρξη αυτόματου φορητου  απινιδωτή AED στο σπίτι μπορεί να εξοικονομήσει πολύτιμα λεπτά στην αναβίωση ενός ατόμου με κολπική μαρμαρυγή και κοιλιακή ταχυκαρδία.

Άρθρο από https://www.pagomenos.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *